/Győr nevezetességei
gyor-nevezetessegei

Győr nevezetességei

Győr bővelkedik látványosságokban, hiszen szinte minden utcában megcsodálhatunk egy régi épületet, szobrot, vagy éppen sétálhatunk egy parkban. Nemcsak a belvárosban, hanem annak vonzáskörzetében is lehetőségünk van kikapcsolódásra. De vajon milyen nevezetességei vannak Győrnek? Ebből a cikkből minden kiderül!

Győr Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár

A helyszínen liturgikus tárgyakból álló gyűjtemény darabjait tekinthetjük meg. Ezeket fűurak és püspökök adományozták az egyház részére. A látogatóközpontban lehetőség van megismerni továbbá a város és az egyházmegye történetét is egyaránt. A káptalandombon található épület folyamatosan várja az érdeklődő vendégeket.

Bazilika

A székesegyházat Szent István király alapította meg, amelyet II. János Pál pápa 1996-ban emelt bazilika rangra. A szintén a káptalandombon felhúzott építményben őrzik a középkori ötvösművészet remekét, a Szent László-hermát. Az épületet 2017-ben teljes mértékben felújították, így korszerűsítették a világítást, a fűtést, de még a biztonsági és hangosítási rendszert is.

Püspökvár

Az ezeréves győri püspökség székhelyének tetejéről mesés kilátás nyílik, amelynek pincéjében található Boldog Apor Vilmos életét bemutató kiállítás is. Az építmény a város történelmi részén található, a Képtalandomb legmagasabb pontján. A Bazilika mellett ez a település legrégebbi és legjelentősebb műemléke.

Eszterházy-palota

A győri Eszterházy-palota a XVIII. század óta pompázik ebben a formájában. Az építtető címere megtalálható a bejárat feletti erkélyen. Ma már a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum székhelye, amely a Király utcában található. Az egyemeletes és sarokerkélyes barokk palota ma már a Városi Művészeti Múzeum főépülete.

Győri Nemzeti Színház

Győr legjelentősebb és legmodernebb épülete, amelyet 1978-ban építettek fel. A szoborszerűen megformált színház északi és déli homlokzatát Victor Vasarely op-art alkotásaival díszítettek ki. A korábbi színházban játszott például Déryné Széppataki Róza, Laborfalvi Róza, de még Egressy Gábor és Jászai Mari is egyaránt.

Városháza

A város legjellegzetesebb és legjelentősebb épülete a Városháza, amely Hübner Jenő tervei alapkján épült fel 1896 és 1898 között. A neobarokk stílusú építmény U alakú, kétemeletes, óratoronnyal rendelkező műemlék. A Városháza a település legforgalmasabb pontján található, a tér déli oldalán. Felavatására 1900. március 19-én került sor.

Karmelita templom

A karmeliták 1697-ben telepedtek le a városban. Templomuk 1721 és 1725 között épült fel, amelyet olaszos hangulatban húztak fel. A belváros nyugati részén található Bécsi kapu tér központi eleme. Az épület alatt egy kripta is található, amelynek három bejárata is van. Ez egyben egy csontkamra is, ahol összegyűjtik a százévesnél régebbi csontvázakat.

Összegezve

Győr tehát bővelkedik különböző nevezetességekben, hiszen található itt Bazilika, Karmelita templom, színház, városháza, de még palota és püspökvár is egyben. Ezek mindegyikében egész évben várják az érdeklődő turistákat, akik szívesen megcsodálnák ezeket a látnivalókat.