/Győr, a város
gyor-a-varos

Győr, a város

Győr Magyarország nyugat-dunántúli központja, amely egyben Győr-Moson-Sopron megye székhelye is egyben. A város egyetemi, sport és kulturális központ, ezzel pedig az ország egyik leggyorsabban fejlődő települése. Ebben a cikkben részletesebben megismerkedhetünk Győr városával!

Győr város nevének eredete

Győr eredeti neve Arrabona volt, amelyet az Arrabo folyóról kapta. Ezt ma már Rábának ismerjük, ez halad keresztül a városon is. Az első hivatalos feljegyzés a mostani elnevezéséről 1824-ben jelent meg Tuboly László írásában.

Győr természeti kincsei

Győr az Alföld flóravidékéhez, azon belül is a Kisalföldhöz tartozik, ami északon átnyúlik a Csallóközbe, nyugaton pedig Ausztriába. A terület nagy részét szántóföldek, kis részét pedig levegők foglalják el. A környék vadállománya jó ideje számít jelentéktelennek, ám itt található a Xántus János állatkert, ahol számos egyedi fajt ismerhetünk meg.

Győr népessége

Győr népessége az 1870-es évektől kezdve folyamatosan nőtt, hol kisebb, hol nagyobb mértékben. A 2011-es népszámlálást követően nem sokkal átlépte a 130 ezres határt is, amely 2020-ra már közel 134 ezerre emelkedett. Egyértelmű tehát, hogy a székhely a megye legsűrűbben lakott területe. A népesség nagy része római katolikusnak vallja magát, de jelentős az evangélikus és a reformátusok aránya is.

Győr város iskolái és oktatási intézménye

A településen és annak vonzáskörzetében nagyjából 50 ezer fiatal folytatja tanulmányait. Az oktatást közel 5 ezer dolgozó segíti nap, mint nap. Számos iskola található itt, köztük a Széchenyi István Egyetem, a Győri Hittudományi Főiskola és számos egyéb általános és gimnázium. Ne feledkezzünk meg a jelentős mennyiségű óvodáról sem, ahova számos 3 és 6 év közötti fiatalra vigyáznak hétköznaponként.

Győr látnivalói

A megyeszékhely látnivalókban a harmadik leggazdagabb város az országban. Itt található a Káptalandomb, a Magyar Ispita tornyai, a Napóleon-ház, a Karmelita templom, a Torkos-palota, a Zsinagóga, de még a Selyemfonoda is. Számos kulturális központnak ad helyet, amelynek köszönhetően folyamatosan turisták ezrei érkeznek ide. Ha erre járunk, ne feledkezzünk meg megcsodálni a Bácsát, a Radó-szigetet az eklektikus csónakházat, illetve persze a Városházát is.

Kik kapcsolódnak Győr városához?

Baross Gábor Magyarország közlekedési fejlesztése mellett, nagy hangsúlyt fektetett Győr rendszerére is, hiszen szívén viselte a gazdaság előre mozdítását ezen a területen. Itt született továbbá Kovács Margit szobrász, illetve Bermann Miksa mérnök és feltaláló is.

Összegezve

Győr városa tehát rendkívül gazdag természeti kincsekkel, látnivalókkal, műemlékekkel és kulturális helyekkel rendelkezik. A város népessége évről-évre növekszik, köszönhetően jó elhelyezkedésének és folyamatos gazdasági fejlődésének. A közel 50 ezer fiatal számos intézmény közül válogathat, hogy hol szeretne tanulni, amely mellett akár egyetemet is elvégezhetnek.